Idag fick det räcka. Längtade tillbaks till pumpen.
Pumpen har blivit det ”trygga” för mig. Pennorna känns ganska så opålitligt nu, det är ju tack vare att jag bytte till pennor under såpass kort tid (3dagar) och man hinner inte ställa in rätt doser och så.CIMG4253
Men nackdelar som jag tyckte var:
* Leta upp pennan längst ner i handväskan när jag skulle äta tex frukt etc på språng eller i bilen när jag jobbar och skruva på kanyl.
* Stickandet men insulinspruta. ”Aj det gör ont!”
* ”Spontan-träning”. Gå ut och promenera raskt blev nervöst då jag inte kunde sänka eller stänga av insulintillförseln (hade ju tagit min lantus-dos på morgonen).
* Känningar. Blir jag låg brukar jag ta 3 dextrosol och stänga av pumpen i 1- 1½ timma. Nu kunde jag bara äta och det var svårt att veta hur mycket basala (lantus) påverkade, detta lär man sig nog när man använt pennor ett tag, men känning för mig nu blev nervöst eftersom jag inte vet riktigt hur jag funkar med lantusdosen.
* Glömma att ta måltidsdos. ”Hmm tog jag insulin eller inte?”. Vet att det finns pennor med minne men tycker dom är kassa när man tagit doser tätt in på varann. I pumpen ser jag alla doser jag tagit.
* Glömma pennorna hemma. En insulinpump bär man ju alltid med sig trots allt.CIMG4254

Fördelar:
*
Naken! 😀 Inga fastklistrade grejer på kroppen! Ingen slang som hänger och slänger och vill trassla in sig i diverse saker tex dörrhandtag! Man kan sova fritt utan att vakna av att en slang drar i mig. När man duschar kan man bara skrubba på, inga infusionsset att akta. Sen slipper man att konka med sig pumpen. Inget som sitter i byxlinningen. Man kan ha klänning utan problem.
* Simpel använding; man slipper byta infusionsset och resorvar var 3:e dag. Bara att byta kanyl och fylla på med insulin när det behövs.
* Diskret. Ingen ser att du har diabetes.
* Inget larm eller liknande som piper eller en pump som felar.
* Inte lika kritiskt om du skulle glömma insulin. Man klarar sig på det långverkande (om man inte ska äta).
* Det finns inget batteri som kan ta slut.

Kändes i allfall skönt att byta till pennor en stund. Kan tänka mig att göra det ibland ”när det behövs”. Sommaren kanske är skön att ha pennor då man badar och går i klänning mycket 🙂

Nu ska jag bläddra i lite träningsböcker jag lånat på bibblan
CIMG4251