I tisdags var det Världsdiabetesdagen. Tycker det är bra att det finns en dag som sjukdomen uppmärksammas. Och det har blivit så mycket mer de senaste åren, speciellt nu när det finns en Diabetesgala.
IMG_3166
7 miljoner kronor läste jag att dom drog in! Så bra! Så klart var jag med och bidrog 😀

IMG_3164

Senaste Diabetestidningen med en av Galans programledare (Molly Sandén var den andra).

Galan tyckte jag var bra och även dokumentären ”Leva utan att dö”. Jag har hört att många säger att programmen varit överdrivna och att så illa är det inte, men många gånger är det faktiskt så illa tyvärr.
För min egen del var jag väldigt emot att folk skulle tycka synd om mig när jag fick diabetes. Ingen jädra offerkofta skulle på tänkte jag, och vara som alla andra vill man vara. Så jag själv sa ofta saker som att bara ta en spruta till maten så är det bra. Men sen när man lever med detta och vet mycket väl att det är inte bara att ta en spruta eller bara sluta äta godis så blir man mer och mer frustrerad när andra kommer och berättar för en hur enkelt det är att leva med diabetes.
”Ja ha så du har diabetes. Ja men då är det ju bara att ta en spruta och leva som vanligt.” Till slut var man så trött och nästan illamående efter såna kommentarer från en person som inte vet ett skvatt om diabetes och hur jag har det att leva med det. Men som sagt så många gånger; diabetes är en sjukdom som många ”viktig-pettrar” tycker till om och kan allt om..

IMG_3165

Det finns fina band, broscher, armband mm att köpa till förmån för insamlingar till Diabetes. Mitt band köpte jag på Cwb design (på facebook)

Ett år la jag om taktiken och svarade NEJ det är inte ”bara att ta en spruta”. Jag visade då min insulinpump, förklarade hur den fungerade med nålbyten om larmen på nätterna och dagarna som hjälper mig men som kräver av mig att jag hela tiden är beredd på justera. Om nålar som viker sig, om känningar, om höga värden, om ketoner, om de gånger jag nästan fått åka in till sjukhus och den gången jag fick ketoacidos och fick åka in till sjukhus, hur min man tar hand om mig när jag inte kan ta hand om mig själv, hur det påverkar min träning, min prestation, min ork, dextrosol, saft.. osv osv.
Folk blir faktiskt ganska ställda.
MEN en positiv sak som jag märkt det senaste (ungefär när Freestyle Libre kom och diabetes blev mer synligt) och det uppmärksammades mer i media så har kommentarer från folk vänt mer och mer. Folk vet mer och mer om diabetes och om hur fruktansvärt jobbigt det kan vara och istället komma med kommentarer om att man är stark som orkar med det och såna saker. Man får en förståelse istället för en nedtryckande kommentar.

Peter Jihde tycker jag gör ett fantastiskt jobb. Tycker det är skittråkigt att folk (speciellt de själva med diabetes) som säger att han är överdriven och mörklägger diabetes. Han gör ett så bra jobb med att belysa diabetes och få in pengar till forskning. Dom som klankar på en kille som han tycker jag borde tänka om eller göra nåt bra själva. Men såna bittra människor hittar man tyvärr lite varstans..

Själv har jag levt med diabetes i snart 16år. Insulinpump sen 2012. Det går upp och ner (precis som blodsockret..). Det man klart kan säga är att det är fantastiskt bra med de hjälpmedlen som finns idag!
Dom pratade om botemedel snabbt på galan. Jag hoppas jag kan få uppleva det en dag. Tänk att vakna utan något på kroppen, utan att kolla blodsockret det första man gör. Äta frukost utan att räkna kolhydrater. Inga larm, inga infusionssets byten och annat. Vi får se. Vad tror ni?

 

Annonser